pic1 pic2 pic1 pic1
Husky Farm  
Veijejaur

I en ung draghunds liv kommer så dagen när livet börjar på allvar:

Träning
Träningen börjar vid ca 7-8 månaders ålder, och då får unghundarna tillsammans med ett par äldre erfarna hundar pröva på att dra lite lätt. Till en början brukar det vara lagom med ett par hundra meter endast i gånghastighet, men med avbrott för små pauser där unghundarna blir belönade med lovord och godsaker (ex lax, lever)
Efter ett par dagar får unghundarna dra lite längre, och allteftersom ökas avståndet mer och mer. När unghundarna nått en ålder av ungefär ett år kan de dra 20-30 km.

Eftersom vårt (Steffens) huvudintresse är att delta i långdistanstävlingar, börjar träningssäsongen för de vuxna hundarna redan i början av augusti. (tidigt på morgonen vid fyratiden brukar det vara lagom svalt för träning) Vi brukar börja med 8-10 km, tre till fyra gånger i veckan. Långsamt ökas distansen, för att sedan i november vara uppe i 20-30 km fem gånger i veckan. (ibland även 40-50 km) Hastigheten ligger på ca 15 km/h. Under träningen lägger vi in flertalet pauser, för att ge hundarna vatten och för att lära hundarna att stanna och stå stilla. Detta är viktigt att lära dem, eftersom man på vintern bara har ett litet ankare i släden för att att ”ankra” hundspannet när man måste stanna.
Vår träningsvagn är en ca 300 kg tung fyrhjuling med bra bromsar. Till en början drar 6-8 hundar, och senare 12-14 st.

I slutet av november/början av december, när det ligger nog mycket snö och alla myrar och sjöar är frusna, kan vi äntligen köra hundspann igen. Även här börjar vi för säkerhets skull med små spann. Standardsträckan, som vi för det mesta använder oss av på vintern, är ca 40-50 km lång. (den ändras emellanåt, så att det inte blir för långtråkigt för oss och hundarna). Emellanåt kör vi en längre sträcka på ca 80-100 km, eller längre, med övernattning utomhus.
Till en bra tävlingsförberedning hör också att man ibland lastar hundarna i bil eller på släp, för att åka och träna tillsammans med andra hundspannskörare, eller att delta i kortare tävlingar.

Eftersom vi bor mitt i skogen, kan sådana tillfällen vara första gången en unghund träffar väldigt många människor och andra hundar på ett och samma ställe. De får lära sig att ”köra om” andra spann och att själva bli omkörda, möta andra spann och mycket annat. När allt går enligt planerna, så har hundarna i början av februari tränat ihop ca 3500 km, och i och med detta är alla i form för de stora evenemangen under säsongen.

I anslutning till hundspannssäsongen har hundarna verlkligen förtjänat en paus. De ligger och latar sig i solen, och leker i släpphägnen.

I maj, juni och juli tränar vi 5-10 km, beroende på väder och tid, en till två gånger i veckan. Detta för att täcka hundarnas rörelsebehov. Andra alternativ för hundarna under sommaren är simning, hamsterhjulet, springa lösa bredvid cykeln eller bakom fyrhjulingen, eller följa med i skogen och plocka bär och svamp.